Coperta cărții: Balcani: victima? calau? - eleseries.com

Carte electronică – Balcani: victima? calau?

Oana Bors

Data publicării: 2017
Categoria: Poezie, teatru, studii literare
Nr Pag: 290
Format: PDF, EPUB, MOBI
Editura: Fundatia culturala – Camil Petrescu
Limba: Romana
ISBN: 9786068220468
Evaluarea cărții: 8 / 10 (495 voturi)
Descarcă cartea:

Cărți înrudite cu cartea Balcani: victima? calau?

  • Kaddish de radu vancu | poezie, teatru, studii literare
  • Kora – poezii si povestiri de tenzin tsundue | poezie, teatru, studii literare
  • Unde esti si unde sunt? de elena claudia jinga | poezie, teatru, studii literare
  • Metafore dupa care traim de george lakoff | poezie, teatru, studii literare
  • Recapitulari de vasile igna | poezie, teatru, studii literare

Despre ce este vorba în cartea Balcani: victima? calau? de Oana Bors? Scurtă descriere

Volumul Balcani: victimă? călău? și-a propus să surprindă particularitățile dramaturgiei din această parte a Europei într-un moment în care criza socio-politică din ultimul deceniu al secolului XX a generat o profundă schimbare de paradigmă. Și astfel, dramaturgia a devenit oglinda pătimirii sufletului balcanic, marcat printre altele de contorsionate frământări etno-naționaliste, dramaturgia a devenit rezoneur, dar și factor de mobilizare, implicându-se activ în supraviețuirea în vreme de traumă.
Privind istoria unui loc prin prisma particularităților etnice, privind criza conflictului prin prisma emoțiilor umane, dramaturgia balcanică a anilor ’90 vorbește, în fapt, despre identitate. Fiind o radiografie a unui moment tumultos și spasmodic, ea pune în lumină destinul repetitiv al locului și trauma lui, poveștile pierdute sau, dimpotrivă, cele recuperate, excluderea și integrarea. În același timp, dramaturgia balcanică a sfârșitului de mileniu vorbește despre dorința de a fi înăuntru, atunci când ești plasat la margine, vorbește despre viitor, despre speranță, despre ce înseamnă să fii locuitorul acestui colț de Europă.
Dar, mai mult, își afirmă emanciparea ei ca dramaturgie, anulând codul deontologic pe care timp de jumătate de secol și l-a asumat, voit sau prin impunere. Are, acum, posibilitatea de a se exprima liber, neîngrădită de nicio normă. Experimentează stilistic, în funcție de deschiderea și vocația fiecărui dramaturg în parte, și, modelându-se după matricea timpului, se aliniază la tendințele și curentele europene.
Și astfel, dramaturgia acestui deceniu, poate fi valorizată nu doar din ipostaza sa de martor sau observator al sufletului și spiritului Balcanilor, într-o anume clipă a istoriei, ci și ca un definitoriu moment de creație în dialogul cu teatrul european. Și totuși, dramaturgia balcanică a anilor ‘90 va purta tot timpul marca acestui loc, pe care istoria i-a impregnat-o. Aceea de a fi altfel, într-o lume cu care dorește să fie la fel.

Carte conexă:  Descarcă cartea Natura timpului de ulrich meyer | poezie, teatru, studii literare

Lasă un răspuns